Родината на джинджифила е Югоизточна Азия и до ден днешен по тези места се консумира в огромни количества, както сушен , така и в прясно състояние. Може да го направим на чай, да го сложим в сладкиш или да овкусим любимото си ястие.
За ползите от него може да говорим доста, но тази подправка има много широко приложение във всяка кухня по света. Той има свойството да подобрява значително храносмилането, имунната система, пречиства организма от токсини и подобрява работата на мозъка.
Маринованият джинджифил (наричан още гари в Япония), също както уасаби и соевият сос, е неразделен спътник на сушито. Той се сервира отделно между различните суши хапки и се използва за да изчисти небцето от различните вкусове, които се консумират. Обикновено се маринова в оризов оцен и мирин, но различните суши майстори имат своя рецепта за овкусяване на джинджифила и вкусът му може да варира от сладък до доста пикантен.
Ако желаете да овкусите сами маринован джинджифил, тук ще Ви дадем една лесна и достъпна рецепта за маринован суши джинджифил, която можете да приготвите вкъщи:
200 гр. Пресен корен от джинджифил
10 гр. Хималайска сол
20 гр. Кафява захар
150 мл. Оризов оцет
20 мл. Мирин
10 мл. Естествено ферментирал соев сос
Бъркайте, докато солта и захарта не се разтопят . Обелете джинджифила и го нарежете на тънко с нож или на ренде. Разбъркайте готовата марината с джиндифила ( ако се наложи добавете вода, за да го покрие) и оставете сместа в хладилник за около 14 дни. Извадете маринованият джинджър и го поднесете към порция вкусно и прясно суши!