fbpx

Как да ядем суши с клечки?

kak-da-yadem-sushi-s-klechki

Днес мнозинството от любителите на суши използват клечките доста умело,но има все още хора,които се чувстват некомфортно,когато им сервират любимата храна с дървените пръчици. Тук ще Ви отговорим на няколко въпроса и ще дадем малко информация как и за какво се използват клечките за хранене.

Какво представляват клечките?

В почти всеки японски ресторант (независимо дали предлага само суши),клечките за хранене се сервират в хартиена опаковка и полураздвоени (Waribashi).Преди да ги използвате,е задължително да ги раздвоите,иначе се смята за липса на възпитание.

Има няколко начина как да държите клечките за суши,но в традиционната японска кухня се придържат към основния-клечките се поставят така,че долният край да е близо до гънката на палеца и показалеца,а средата да е близо до върха на средният пръст.По този начин клечките не се движат.

Японската кухня е характерна с опростеното приготвяне на храната и това правило важи с пълна сила при храненето с клечки.При консумиране на суши или сашими,клечките могат да бъдат обърнати с одебеления край (където са били съединени) и по този начин хапването на любимото японско ястие или риба е много по-лесно.

Ето и няколко съвета за ползване на клечки при хапване в японски или суши ресторант:

1.Не е прието да посочвате хора с клечките за суши

2.Не бива да давате със своите клечки храна на клечките на друг човек.Този ритуал се практикува на погребение.

3.Купичката с храна не се държи с ръката,с която държите клечките за хранене.

4.Клечките за суши не се облизват

5.Ако любимото Ви японско ястие Ви е дошло в повече,не оставяйте клечките забодени в ориза.Това също е погребален ритуал.

Не се притеснявайте,ако не можете да се справите с клечките.Все пак,в Япония е прието суши да се консумира с ръце,като започваме от сашими и нигири и завършим с любимите ни суши ролки със сьомга или тон.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.