Достъпно във всеки магазин за хранителни стоки и любимо през обедното време на офис служителите, суши може да бъде нещо повече от вкусен обяд. Учените смятат, че това е една от причините японците да са сред най-здравите хора в света. Средно японската диета – сурова риба, зеленчуци и ориз – съдържа само 30pc мазнини, като повечето от тях са по-здравословният полиненаситен сорт, в сравнение с 40pc във Великобритания.
В резултат честотата на сърдечните им заболявания е сред най-ниските в света. Наскоро учените в Япония откриха, че ястията със суши – ароматизирани колети от ориз със сурова риба и зеленчуци – могат дори да предпазят пушачите от рак на белия дроб.
Професор Тоширо Такезаки, който ръководи изследването, казва: „Японците обичат прясна риба, особено суши. Смятаме, че затова, въпреки че японците пушат толкова, колкото хората във Великобритания, процентът им на рак на белите дробове е само две трети по-висок. „
Кампанията за изследване на рака смята, че отказването от тютюнопушенето е най-голямата превантивна стъпка, но казва, че високата консумация на прясна риба и зеленчуци би намалила риска.
Кампанията за изследване на рака смята, че отказването от тютюнопушенето е най-голямата превантивна стъпка, но казва, че високата консумация на прясна риба и зеленчуци би намалила риска.
Тук Доброто здраве дава ръководство за потребителя на уникалните за здравето свойства на суши.
Сурова риба:
Средно всеки човек в Япония консумира около 100 грама риба всеки ден под формата на суши, темпура и сашими. Омега-3 мастните киселини в рибата са свързани със защитата на сърцето и подобрената циркулация. Въпреки това, рибата е домакин на много паразитни червеи, а някои трябва да бъдат сварени, за да се уверят, че всички червеи и техните яйца са умъртвени.
Ориз:
Оризът е основният продукт на японската диета. Той е добър източник на енергия и осигурява доставка на протеин. Използван дълго от натуропатите за лечение на храносмилателни разстройства, понякога помага за облекчаване на диарията. Силно рафинираният бял ориз има по-малко хранителни вещества от кафявия. Но кафявият ориз съдържа фитинова киселина, която блокира усвояването на желязо и калций в организма.
Уасаби:
Това е зелената паста, често сервирана със суши, която е японският еквивалент на английската горчица. Мислени за почистване на небцето, уасабито също може да има ползи за здравето. Учените в Япония откриха съединения, наречени изотиоцианати в пастата, които могат да помогнат за предотвратяване на кариес. Установено е също, че уасаби подпомага превенцията на рака и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, ако се яде редовно.
Морски водорасли:
Японците ядат морски зеленчуци от векове. Те използват морски водорасли в големи количества в диетата си, поради концентрираното му съдържание на минерали. До една четвърт от японската храна съдържа морски водорасли за усилване на вкуса. В суши изсушените чаршафи се увиват около ориз и зеленчуци, за да образуват минипакет. Той е богат на йод – жизненоважен за здравата щитовидна жлеза – мед, калциево желязо и магнезий.
Джинджър (Джинджифил):
Популярен подобрител на вкуса в суши ястията, джинджифилът също се приема, за да маркира края на един вид суши по време на хранене, преди да преминете към следващия. Широко известно е, че подправката има терапевтични ефекти, за подпомагане на храносмилането и често се предписва от натуропати за предпазване от морска болест. Смята се също, че предпазва от респираторни заболявания и настинки, както и за облекчаване на метеоризъм и нахлуване. Дъвченето на джинджифил може да облекчи зъбобола. Проучване показа, че джинджифилът може да облекчи симптомите на болестта на Рейно, което причинява болезнено изтръпване на пръстите на ръцете краката.
Соев сос:
Произведен от ферментирали соеви зърна, соевият сос се използва широко в японското готвене. Въпреки това, той има много високо съдържание на сол и трябва да се избягва от всеки с високо кръвно налягане или за когото е казано, че е с ниско съдържание на натрий. Има някои определени ползи, свързани с по-голяма консумация на храни, богати на соя. Смята се, че те предпазват от рак, сърдечно-съдови заболявания, предменструален синдром и дори остеопороза. Но е по-добре да вземете соята от мляко или тофу.
Хайвер:
Хайвера от треска се използва широко в японските суши ястия. Въпреки че е богат на омега-3 мастни киселини, за които се смята, че помагат за предпазване от сърдечни заболявания, той също е с високо съдържание на холестерол, така че не трябва да се консумира в големи количества. Хайверът на есетрата – е много скъп, но е с високо съдържание на мазнини. Обикновено съдържа около 90 калории на 100-грамова порция и е богат източник на протеини. Вероятно има само много малки порции в средното суши. Тъй като той е високо в пурините, които предизвикват подагра, страдащите трябва да избягват хайвер.