Както разбрахме вече, първообраза на сушито, такова каквото го консумираме днес, се появява през VIII век и бързо набира популярност в региона на Югоизточна Азия и си гарантира място в световната кулинарна история.
С течение на времето обаче, хората открили, че това ястие от ориз , риба и зеленчуци си пасва идеално със соевия сос, който е характерен за региона, и започнали да го консумират заедно с него. Днес, освен соев сос, за да консумираме суши правилно и да изпитаме максимално удоволствие от него, ние слагаме паста от хрян (Уасаби) и маринован джинджифил. Уасабито действа като дезифектант и убива микроорганизмите, които изобилстват в суровата риба, а маринованият джинджифил се яде след всяка хапка за да изчисти вкуса на сушито, което току що сте хапнали.
Ето и няколко съвета от Суши Кинг
- Ако не умеете да се храните с клечки, яжте с ръце. В Япония е прието, че можем да се храним така .
- Сипете соевият сос в купичка острани и потапяйте парчето суши с рибата към соса.
- Взимайте малко късче Уасаби с всяка хапка !
- Винаги изяждайте всяко парче суши наведнъж иначе може да бъде прието като обида към готвача!
- След всяка хапка суши, хапнете маринован джинджифил.
- Консумирайте суши само с подходящи напитки като зелен чай, саке, бира или обикновена вода. Твърдият алкохол и виното нарушават вкусовия баланс на сушито.
- Когато си поръчате различни видове суши, винаги започвайте със сашими.