fbpx

Видове Суши

 Суши манията навлиза все по – осезаемо в нашия живот и ние я възприемаме вече като съвсем обичайна храна.  Преминавайки през различните култури,  е напълно нормално сушито да придобие особености и да „вземе” съставки от страната,  която се предлага.  Но кои са основните видове суши? С този въпрос ще се занимаем в тази кратка статия.

Сашими – този традиционен вид суши,  представля еднакво нарязани парчета сурова риба,  предварително обработени за 20 – 30 минути в морска сол и не съдържа никакъв ориз. Днес в западните страни е прието, че може да се консумира и след лека термична обработка известна като „татаки”. Консумира се задължително със соев сос.

Урамаки – в превод „обърната ролка”, представлява средна по големина хапка и се характеризира с това, че ориза е от външната страна на ролката. Обикновено се поднася с някаква поръска (сусам, ядки, фурикаке, хайвер и др.) и пълнежа е с риба, зеленчуци и характерни за сушито дресинги. Като символ на Урамаки суши, можем да приемем Калифорния рол, която в оригинален вид е с месо от рак, но днес съществуват безброй варианти.

Хосомаки – това е най – малкият вид суши в ролка(между 1 – 1, 5см в диаметър).  Обикновено пълнежа на ролката е с 1 вид риба или зеленчуци и се поднася нарязана на 4 или 8 хапки.

Футомаки –  най – големият брат на хосомаки, побира няколко съставки в синхрон с рецептата на суши майстора. Ролката се реже на 4, 6, 8 или 12 парчета в зависимост от дебелината на хапката.

Нигири – най – известния вид суши, представлява цилиндрично топче ориз, обработено с малко уасаби и покрито с риба, скариди, зеленчук или мекотели. Сервира се традиционно по 2 броя в порция и се консумира с ръце.

Темаки – това е фуния от водорасли нори и побира в себе си суши ориз и зеленчуци, риба и други традиционни за суши съставки. Сервират се по 2 броя от вид

Гункан – този суши „кораб” се прави от водорасли нори във формата на чашка и няма как да се обърне или завърти (оттам получава названието си, което в превод означава „кораб”) . Съдържанието е от риба, морски дарове или зеленчуци.

Оши суши – този вид суши, се приготвя, като в специална дървена преса се притискат рибата и ориза прикрепени към водораслите нори. Чираши – тук всичко е плод на фантазия. Обикновено се поднася в купа пълна със суши ориз, който е гарниран с риба, морски дарове, зеленчуци и сосове.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.